Store smil på årets Småbørnscamp
31 nye familier trak for første gang i SMIL-tøjet og blev dermed også en del af SMILfondens familieprogram til årets Småbørnscamp henover Påsken. Fælles for dem alle var livsvilkåret om at have et barn med alvorlig og kronisk sygdom, og campen gav ikke kun et tiltrængt pusterum fra hverdagen, men også nye fællesskaber og relationer, der nemt forstår, hvordan det føles at have sygdom tæt inde på livet.
Der var både spændte ballonbuer og familier til stede, da vi i påskedagene afholdt Småbørnscamp i Rebild Bakker og Køge. Men det var heller ikke længe efter, at SMILbamsen havde givet sit bedste goddag-kram til de modigste, at stilheden fortog sig og blev til snak, leg og gode grin.
En form for førstehjælp
Småbørnscampen er en del af SMILfondens familieprogram, hvor familier med alvorligt og kronisk syge børn i alderen 3-5 år inviteres med på fire dages sjove og sociale aktiviteter med det formål at give dem muligheden for at skabe fællesskaber med familier, der står i samme situation, som dem selv.
”Når man får et barn med kronisk sygdom, er det som om verden pludselig bliver mindre og lukker ned omkring en. Man føler sig meget ensom i det som familie, og ikke mindst som mor, far og søskende. Campen er en form for førstehjælp til familien. At opleve, at der er andre der står i en hverdag, der minder om ens egen, eller man genkender hinandens følelser og at andre også går med en sorg kun ligestillede forstår. … Vi har fundet en trøst i at der findes andre familier som vores, ikke med samme sygdom men med de samme følelser, frustrationer og sårbarhed”, fortæller en mor på campen.
Tryghed og relationer fra start
De småbørnsfamilier, der i år trodsede usikkerhed og overskud, fik sig et brag af en oplevelse på årets camp.
Og der var både oplevelser for de store og små. Campen består nemlig af aktiviteter med og uden børn, så der både er tid til at styrke relationen mellem forældre med samme livsvilkår og samtidig også skabe gode stunder og samvær internt i familien på en måde, hvor der hverken
står brugt service og venter på en opvask eller en fyldt vasketøjskurv, der insisterer på at blive vasket.
Udover bugtaleri, tryl, kreaværksted og Paw Patrol-indslag til børnene er der et stort fokus på, at aktiviteterne inviterer forældrene til at sænke paraderne og skabe uundværlige, nye venner.
Forældrene blev blandt andet inviteret til forældreforedrag med vores familierådgiver Lea Lykkegård og smed både blufærdighed og bukser, da de hoppede i baljen til mor-hygge og far-komsammen i de opstillede vildmarksbade i forårs-”varmen”.
Dagene kom og gik med raketfart, og på fjerdedagen kulminerede det hele med diplomer og bamsekram, da tiden var inde til at sige farvel.
Reunion med ræs og rul
Men heldigvis kun for en kort bemærkning. Efter en camp forsøger vi nemlig det efterfølgende år at holde fast i de nye relationer, og hvis midlerne er til det, inviterer vi på aktiviteter og afslutningsvis til reunion det efterfølgende år, hvor vi igen mødes på Comwell og nyder en hel dag (og nat) sammen i hotellets flotte omgivelser.
Og i år kom vores 2023-småbørnshold heldigvis afsted på reunion, hvor de kunne nyde en dag væk fra hverdagen i selskab med deres velkendte venner fra SMILfonden.
Dagen var fyldt med masser af energi, måske særligt da Bike4Kids rullede forbi hotellet med lycra og jernheste og gav high fives og kram til heppeglade børn og voksne.
Bike4Kids er et cykelhold, der hvert år cykler Danmark rundt for at samle penge sammen til os i SMILfonden. I løbet af de seneste fem år, har holdet samlet over 1.200.000 kr. ind til os, og vi elsker, når de også finder tid til at rulle forbi vores camps og reunions.