Livsvigtige fællesskaber
Sociale relationer er livsforlængende, og uden fællesskaber er vi ingenting
Når man har et barn med en alvorlig sygdom, kan det være svært at tale med andre om det. De forstår ikke, hvad familierne gennemgår: lange dage på hospitalet, frygten for at miste sit barn til sygdom samt bekymringer og angst for fremtiden. I SMILfonden skaber vi unikke møder mellem familier. Familier, der kan spejle sig i hinanden, og som alle har indsigt i hospitalssystemet og de bekymringer, der er ved at have et barn med alvorlig sygdom.
Familierne fortæller, at de har følt sig alene og ensomme i lang tid, og derfor er mødet med andre familier til SMILfondens sociale arrangementer, fester og sommercamps meget vigtigt for dem.
Der er ikke meget tid til at være et par, når hverdagen kører derudaf med både syge og raske børn. Mange forældre til alvorligt syge børn bruger flere timer dagligt på medicinering, behandling eller hospitalsbesøg. Familien er splittet, fordi det syge barn er på hospitalet med den ene forælder, mens raske søskende er hjemme med den anden.
Der er altså sjældent tid til tosomhed, og det kan være svært at stå sammen i en presset tilværelse. Stærke forældre er børns bedste medicin, og derfor er det altafgørende at give forældrene en pause og fornyet overskud.
Fællesskabsprisen 2020
Vi er meget stolte af at være en af de organisationer, der modtog Fællesskabsprisen i 2020. Fællesskabsprisen gives til en gruppe, projekt eller forening, der gør en ekstraordinær forskel for fællesskabet.
En af stifterne bag prisen, koncerndirektør i DEKRA Danmark – Peter Laursen, udtalte i forbindelse med overrækkelsen: ”Det glæder mig at være med til at støtte en så aktiv organisation som SMILfonden. Hver dag gør de en forskel for de hårdt ramte familier med børn, som lider af kroniske og alvorlige sygdomme. At give et pusterum for disse familier sammen med andre i lignende situation skaber livskvalitet og ny energi. Med SMILfondens aktiviteter føler de sig ikke alene med deres udfordringer i hverdagen, og det skaber mere sikkerhed og tryghed for børnene og deres familier.”
Nye venskaber blandt børnene
Laura, Rebecca og Anemone er et tydeligt eksempel på, hvordan SMILfonden er med til at få unikke venskaber til at spire. De tre piger slås med almindelige teenageproblemer men også med udfordringer, der er langt større end det. De lever nemlig med kroniske og alvorlige sygdomme. De kan sætte sig ind i, hvad det indebærer at leve med en alvorlig sygdom. Men de tre piger støtter hinanden. De mødte hinanden for første gang på sommercamp med SMILfonden i 2018 og har siden været til flere af vores arrangementer sammen. I 2019 var de tre seje piger tilfældigvis indlagt til operation samtidig, og her besøgte de hinanden. SMILfondens arrangementer har bidraget til pigernes venskab. Et venskab, som går på tværs af diagnoser, og som giver tryghed gennem gode og svære tider med sygdom.
Trekløveret Laura, Rebecca og Anemone
Otto og Willads – bedste venner
Otto og Willads er et andet eksempel på, hvordan SMILfonden kan skabe nye venskaber. Drengene mødte hinanden for første gang i 2017, da de begge var alvorligt syge og indlagte på Rigshospitalets Børnekirurgiske Klinik. Otto har en kronisk tarmsygdom og havde en stor operation forude, mens Willads ventede på at få en levertransplantation. Deres mødre, Caroline og Alice, kendte hinanden fra ungdomsårene men havde mistet kontakten.
Derfor var det også noget af et chok, da de mødte hinanden på Rigshospitalets Børnekirurgiske Klinik efter mange år uden kontakt. Begge drenge deltog på SMILfondens første sommercamp, og lejren gav fornyet energi til venskabet mellem de to drenge og deres mødre.
I dag er de hinandens bedste venner, og selvom de leger ligesom andre børn, kender de hinanden bedre end de fleste, og så har de altid hinanden at sammenligne ar med.
”Jeg er dybt taknemmelig for, at Otto har fået en sjæleven i Willads, og at jeg har fået Alice tilbage. Det rørte mig helt vildt at se drengene på SMILcamp – de er uden tvivl venner for livet. Det er så vigtigt for dem begge to, at de kan dele ar på både krop og sjæl,” siger Caroline Heidemand, der er mor til Otto med syringomyeli og alvorlig tarmsygdom.
Fællesskaber giver livet værdi
Uden fællesskaber er vi ingenting. Forskning viser, at:
- Sociale relationer er livsforlængende.
- Positive og nære relationer er betydningsfulde for mental og fysisk sundhed.
- Mødet med ligesindede bidrager til forståelse og anerkendelse.
- Pauser fra sygdom og tid til at lave almindelige ting er vigtige for den mentale sundhed.
- Forældre er børns bedste medicin.
- Hele familien skal være i centrum, når et barn er alvorligt og livstruende syg.