Om SMILfonden

SMILfonden er en velgørende forening, der støtter børn med alvorlige og kroniske sygdomme på tværs af diagnoser

Vi ønsker at give børnene og deres familier et bedre liv ved at skabe stærke, værdifulde fællesskaber og øge deres livskvalitet.

Det gør vi ved at give dem en vigtig pause fra sygdom gennem sociale aktiviteter både på og uden for hospitalerne, fx sociale aktiviteter på hospitalerne og sommercamps, netværksture og rådgivning.

Vores ønske er at give disse børn og familier et sted at høre til og en pause fra alvorlig sygdom. Sygdom, som mange af dem skal leve med resten af livet.

I SMILfonden sætter vi en stor ære i vores arbejde. Alt vores arbejde udspringer af vores tre kerneværdier: Omsorg, overskud og fællesskaber.

Vision og mission

Vision

Vi vil give børn med alvorlige og kroniske sygdomme et bedre liv.

Mission

Vi skaber værdifulde fællesskaber og øger livskvaliteten for familier med alvorligt og kroniske syge børn på tværs af diagnoser.

Det gør vi ved at give dem en vigtig pause fra sygdom gennem sociale aktiviteter både på og udenfor hospitalerne. 

Vi drager omsorg og giver energi og overskud til familierne, så de kan klare sig gennem et liv, hvor hverdagen er præget af sygdom. 

Værdier

Omsorg

Vi drager omsorg for både de syge børn og de raske søskende og forældre. Vi lytter til dem og deres behov, og vi ser familien som en helhed. 

Overskud

Alle vores aktiviteter bliver udført med overskud. Vi brænder for at gøre en forskel og sørger for, at de familier, vi møder, går fra mødet med SMILfonden med fornyet energi.

Fællesskab

Ingen skal føle sig alene. Vi giver et fællesskab, så børn med sjældne og alvorlige sygdomme ikke skal føle sig alene og anderledes. Vi inkluderer familierne i et værdifuldt fællesskab, hvor alle forstår hinanden.

Historie

Hvorfor eksisterer SMILfonden?

Tidligere TV-vært Sisse Fisker grundlagde SMILfonden i 2014, efter hun selv var indlagt med sine to drenge, der som små blev opereret på Børnekirurgisk Klinik på Rigshospitalet.

”Drengene blev opereret af flere omgange, og det var forfærdeligt at se drengene skrige uden at kunne gøre noget som forældre. Det var frygteligt at skulle lægge vores lille barn i fuld narkose, men personalet var supersejt, og jeg er dem evigt taknemmelig,” fortæller Sisse Fisker.

Sisse Fiskers drenges operationer gik heldigvis godt, og det var medens, de var indlagt, Sisse Fisker fik idéen til at lave en velgørende forening, der kan være med til at forsøde livet for familier, som kæmper med kronisk og alvorlig sygdom.

“Det er så vigtigt, at vi forkæler de her børn og deres familier, der til daglig kæmper en sej kamp med deres sygdom. At vi giver dem en pause fra sygdommen, og at de møder andre børn, søskende og forældre, der er i samme situation som dem selv, så de ikke føler sig alene og får mere overskud i hverdagen,” siger Sisse Fisker.

SMILfondens første fest blev afholdt i maj 2014, og det var primært Sisse Fisker og nogle få frivillige, der stod for arrangementer og aktiviteter. I dag består SMILfonden af et lille sekretariat med en direktør, økonomichef samt en del projektledere, fundraisere, børnekunstformidlere og en HR- og Administrationsansvarlig. De alle er med til at sprede smil hos syge børn og deres familier, med de mere end 100 aktiviteter og arrangementer, både på og uden for hospitalerne, SMILfonden hvert år afholder.

Aktiviteterne henvender sig både til det enkelte barn, til hele familien og kun til forældrene til det syge barn. Det er vigtigt at inkludere hele familien, da alle bliver ramt, når et barn i familien er alvorligt og kronisk syg.

"Det er den bedste dag i mit liv"

Sådan lød det fra Willads på SMILfondens første sommercamp. Få måneder forinden havde den seje 5-årige dreng kæmpet sig igennem en levertransplantation. I mere end to år har han været indlagt, og flere gange har hans mor været ved at miste ham.

At kunne skabe de bedste dage for børn som Willads er netop en af de ting, som Sisse Fisker vil med SMILfonden. I Danmark findes der mere end 1000 børn med en alvorlig og kronisk sygdom. Børn, der ikke vinder kampen over deres sygdom, og hvor hele familiens liv er forandret for evigt. Selvom familierne kæmper med barske diagnoser, er de ofte oversete i vores samfund. Mor og far er udmattede og magtesløse. Søskende trækker sig fra livet og føler sig forkerte. Hele familien lever konstant med frygten for, at det værste sker. Sisse Fisker ønsker, at vi bliver bedre til at se disse familier. Derfor er det vigtigt for Sisse Fisker, at SMILfonden samarbejder med hospitalerne for at finde dem, der ikke får hjælp fra andre. Vi kæmper for at give dem de sejeste, fedeste og sjoveste oplevelser. Vi giver dem nye fællesskaber, nærvær og netværk på tværs af diagnoser, så de ikke føler sig alene. Det går stærkt – heldigvis – og Sisse Fisker er stolt over SMILfondens udvikling, hvor ansatte og frivillige i dag hjælper familier, med alvorligt og kronisk syge børn, med at få øget livskvalitet og fællesskaber på tværs af diagnoser.