Tilbage til nyhedsoversigt

“At have veninder, der selv er kroniske syge, betyder bare alt”

Skrevet d. 14. april 2019

NYE FÆLLESSKABER: I SMILfonden skaber vi mulighed for, at børn med alvorlige og kroniske sygdomme kan få nye fællesskaber. Venskaber og støtte som kan hjælpe, når hverdagen er svær og bekymringerne mange. Hør, hvad det har betydet for Natasja, at hun har fundet veninderne Laura og Rebecca gennem SMILfonden.

I efteråret 2017 skulle dengang 12-årige Natasja  til et Model-for-en-dag photoshoot med SMILfonden. Natasja lider af hydrocephalus, der er en ophobning af væske i hjernen. Sygdommen er kronisk og alvorlig.

På forhånd havde var hun lidt betænkelig ved at skulle møde andre piger med alvorlige og kroniske sygdomme.

“Til at starte med tænkte jeg: ‘Passer jeg nu ind? Jeg kender jo dem ikke, hvad syntes de om mig?’ Men da jeg trådte ind i lokalet, hvor der stod syv andre, der fejlede noget forskelligt, følte jeg, at her var jeg ikke anderledes, for de andre var jo også kronisk syge. Det kan godt være, vi ikke fejlede det samme, men her var vi alle lige,” fortæller Natasja.

Nogle af de første, hun fik øje på var Rebecca og Laura.

Natasja (tv) med veninden Rebecca (th) til photoshoot med SMILfonden

Rebecca, Natasja og Laura har fundet et unikt venskab gennem SMILfonden

“De kom hen og sagde hej, og jeg kunne bare mærke, at vi havde noget tilfælles, og vi begyndte allerede dér at bygge et stærkt venskab. Efter en time snakkede vi tre, som om vi altid havde kendt hinanden, og det var bare så rart,” fortæller hun.

Siden den dag ses de tre piger jævnligt til hygge og biografture, og så facetimer og chatter de sammen stort set dagligt.


Glemmer sygdom og føler sig normal

De tre piger har tre forskellige diagnoser, men de er alle tre kronisk syge og har haft hundredevis af dage på hospitalet. Det betyder også, at de forstår hinanden på en anden måde, end andre unge gør.

“Man skal ikke forklare, hvorfor man ikke lige kan være sammen med hinanden. Hvis de ringer, og man ligger med mange smerter, kan man skrive, at man ikke kan snakke, og det har vi det alle fint med.
Det er rart ikke at skulle forklare sig, eller føle man er til besvær eller kedelig, for de forstår hvordan man har det. Med dem kan man også tale om nogle af de svære ting, som dukker op en gang imellem. Sammen med Laura og Rebecca glemmer jeg, at jeg er kronisk syg, og føler mig helt normal for en tid,” siger Natasja.

De tre veninder til SMILfest på Rigshospitalet

Med dem kan man også tale om nogle af de svære ting som dukker op en gang imellem. Sammen med Laura og Rebecca glemmer jeg, at jeg er kronisk syg, og føler mig helt normal for en tid.

Veninderne kom på besøg på Riget

I februar holdt SMILfonden holdte fødselsdag i forhallen på Riget. 14-årige Natasja var indlagt, men havde det for dårligt til at tage med. Derfor kom Laura og Rebecca forbi Natasjas stue og sagde hej med gaver og kram.

“Det betyder enormt meget, at der er nogle der gider se én og tager tid til én, for det er trist, når man ligger og er syg, og man så ikke kan komme ned til alt det sjove. Selvom jeg ikke kom med til fødselsdagen, så betød det endnu mere, at Laura og Rebecca kom op, og vi kunne grine sammen,” fortæller Natasja.

“Laura og Rebecca betyder alt, og jeg ville ikke kunne komme igennem alt det hårde, som man går igennem, når man er kronisk syg, hvis ikke jeg havde dem til at snakke med, grine med og græde med,” siger hun.

Laura og Rebecca betyder alt, og jeg ville ikke kunne komme igennem alt det hårde, som man går igennem, når man er kronisk syg, hvis ikke jeg havde dem til at snakke med, grine med og græde med.

LÆS MERE: Natasjas mor sætter ord på, hvad besøget på Rigshospitalet betød for hende

Hjælp SMILfonden med at skabe flere nye fælleskaber blandt kronisk syge børn og deres familier.

Støt nu –>

Jeg støtter med:

Du kan også støtte med et fast månedligt beløb, f.eks. 75 kroner. Klik her.